Изложба “Заедно можем повече”

Изложба “Заедно можем повече”

На 22-ри септември в резиденция “Тракийски стан“ в Пловдив от 18.00 ч. ще се открие съвместна изложба под надслов “Заедно можем повече“.

Ще се представят творби от изложбaта “Приказки от България“ на 11 годишната Венета Павлова, които пътуваха до Първото българско неделно училище „Родина“ в испанския град Малага по случай честването на 24 май – празника на българската писменост, по покана на Асоциация „Малага-България“ 2010  и  “Пътуващи стихове“ на испанския поет и скулптор Уго Карвахал, с когото малката художничка Венета се запознава в гр. Малага в Европейската нощ на музеите 2017 г. и получава възможността за първи път да се докосне до специфичните ритми и звучене на испанската поезия.

На 22-ри септември  Уго Карвахал ще гостува за първи път в Бъглария и ще сподели с пловдивската публика своите пътуващи стихове от гостуването му в различни градове по света. Г-жа Мими Линева, представител на Асоциация “Малага-България 2010“, ще разкаже и представи изложените и наградени детски рисунки от III конкурс “Моят любим герой от българска приказка или книга от български автор“ на ПБНУ “Родина“ – гр. Малага към Асоциация “Малага-България 2010“, който се организира по идея на д-р Радка Георгиева, с участието на г-жа Мими Линева и г-жа Гълъбина Първанова.

Дата 22-ри септември не е избрана случайно.  Денят на Българската независимост ще бъде портал за културен обмен между градовете Пловдив,  Малага и Марбея.  Изложбата ще представи, възроди и популяризира българските приказки, нарисувани от младата художничка Венета Павлова, и ще им позволи свободно да пътуват по света, съпровождани от мелодичните стихове на Уго Карвахал.

Изложбата ще се открие в  18:00 часа в двора на резиденция „Тракийски стан“ в Стария град със специалното участие на 12 годишния Даниел Йотов – гайдарче от ансамбъл „Родопчани“, които ще зарадват публиката с “Родопска сюита”, а ансамбъл “Ягодка” ще представят избрани тракийски хора.

Събитието ще продължи до 20:00 часа в приятната компания на домакините, които ще предложат на гостите селектирано вино от различни изби в региона.

Картината “Слънчова невяста”, с която Венета печели първа награда в конкурса в гр. Малага, е истинско вдъхновение за испанския поет.

Acouple

Branch sharing,

steady swinging,

nests and trees.

 

Author: Hugo Cuche Carvajal

 

Двойка

Споделили клонче,

здраво залюлени,

свили гнездо в дървото.

 

Редактор: Ангелина Талева