Културна среща “Пловдив пътува”

Културна среща “Пловдив пътува”

Културна среща на пловдивската публика с рисунките на Венета Павлова от изложбата „Приказки от България“ гр. Малага със специалното участие на испанския поет и скулптор Hugo Cuche Carvajal, с когото малката художничка Венета се запознава в гр. Марбея в Европейската нощ на музеите 2017 г. и получава възможността за първи път да се докосне до специфичните ритми и звучене на испанската поезия.

Hugo Carvajal направи една забележителна премиера на своите пътуващи стихове от гостуването му в различни градове по света, преведени на испански английски и български език. Съвместно с „Асоциация Малага- България 2010“ , представител  Мими Линева-Тодорова бяха изложени наградените

  • Рисунки от III-ти конкурс за детска рисунка „Моят любим герой от българска приказка или oт книга на български автор“.
  • Рисунки на деца от курс по рисуване „Слънца„ Марбея, рисувани по български стихове – на П. К. Яворов, Петя Дубарова, и български детски песни.
  • Рисунки на деца от 1-ви клас в испанското училище “Мигел де Серванте”, Марбея, като част от Програма на Кметство Марбея „ Художници в класните стай” – рисувани по български стихове, паралелно с испански поети – на П. К. Яворов / Гедерико Г. Лорка, Петя Дубарова / Глория Фуерте.
  • Рисунки на деца от Българско Неделно Училище „Св.Св. Кирил и Методий„ Марбея, рисувани по български стихове – на П. К. Яворов, Петя Дубарова и български детски песни.

Дата 22-ри септември не бе избрана случайно.  Денят на Българската независимост се превърна в портал за културен обмен между градовете Пловдив,  Малага и Марбея.  Изложбата представи, възроди и популяризира българските приказки, нарисувани от младата художничка Венета Павлова, а “Пътуващите стихове” на Hugo Cuche Carvajal  бяха съпроводени от звучната “Родопска сюита” на Даниел Йотов от ансамбъл “Родопчани” и отлетяха надалеч в мистичните Родопи със живите тракийски хора на ансамбъл “Ягодка” с ръководител Катя Забукова.

Пътуваща изложба” Заедно можем повече”, Резиденция “Тракийски Стан”, Стария град, гр. Пловдив

.