Поезия и вино

Информация за събитието

25..11.2017, 15:00- 17:00 Културен център "Бялата къща", Стария Град

Поезия и Вино

Културен център “Бялата къща“ ви кани да отбележим заедно 9-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ с поезията на Ангелина Талева.

В нашето съвремие темата за виното се проявява като част от всеобщия порив за естетическа модерност. Културното събитие „Опияняващата поезия на Ангелина Талева“ поставя акцент върху виното като средство в изкуството, което се превръща в поетическо вдъхновение и извор на творчество.

Ангелина Талева

„При мен писането е като летен дъжд. Идва изведнъж, излива се и си отива. Обикновено ме вдъхновяват чувствата, силните чувства. Тези, при които прехвърчат искри. Които приличат на буен огън. Писането започва с една дума, с една мисъл. И се излива. И краят винаги е неочакван. Дори за самата мен.“

Родена и живее в гр. Пловдив. Автор на три стихосбирки:

„Пустиня и плувен басейн“ (1993 г.), ИК „Хермес“- Книгата е издадена като награда за първо място на национален конкурс, организиран от в. „Литературен форум“ и ИК „Хермес“. През 1995 г. печели литературна награда за поезия на националния литературен конкурс „Светлоструй“ за стихосбирката „Пустиня и плувен басейн“

„Любовта – измислена ирония“ (2005 г.), Издателство „Захарий Стоянов“, гр.София

„Разговор с пчелата майка“ (2011 г.), Издателство „Захарий Стоянов“, гр.София.

В момента Ани подготвя своята четвърта стихосбирка. Работи и над проект за сборник с проза съвместно с Илияна Караланова, журналист и редактор във вестник „Марица“.

Публикации:

Вестник „Литературен форум“ (1993 г. и 1994 г.)

Вестник „Пловдивски университет„ (1994 г)

Списание „Тракия” (1994 г.)

Вестник „Глас Днес” (1995 г.)

Вестник „Труд“ ( 2009 г. )

Списание „Везни“ (2011 г.)

www.PlovdivLit.com – литературен сайт

Фестивалът “Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка на Съвета по туризъм – гр. Пловдив за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина през месец ноември в Стария град. „Дефиле на младото вино“ стартира през 2009 г. с 16 участника в 6 възрожденски къщи. За 8 години събитието се разраства до седемдневен фестивал с богата съпътстваща програма, близо 40 участници и над 18 000 посетители.

На нас се падна честта тази година да представим винарска изба „Трастена“ на семейство Георгиеви, първите производители на био малини в България. Вината Трастена нямат амбицията да покорят света, а само сърцето ви. Предлагат най-доброто, с което природата ни е дарила. Малиновото вино „Трастена“ се прави в местността „Трастеная“ Стара планина, която разкава легендата за монасите от манастир Св. Пантелеймон. Те прекарвали време си не само в молитви, но и в производство на малиново вино, което изкушавало поклонници от всички краища да посетят и да опитат от еликсира. Рецептата се пазела строго и се предавала от поколение на поколение.

Вината Трастена носят истинско преживяване и наситен вкус, защото с виното е бутилирано изкуство.

Очакваме ви за едно опияняващо литературно четене с поетесата Ангелина Талева и дегустация на елексирното малиново вино на изба “Трастена”!