Творческа работилничка „Гергьовденска плъстеница с Мая“

Информация за събитието

04..05.2019, 14:00 Разиденция "Тракийски стан", Стария Град, Пловдив

Плъстенето е изкуство, което ни докосва до един стар български занаят дошъл до нас през вековете. То е популярно по света под много имена – филц, фелтинг, вилт, кече или плъст- нетъкан текстил от вълна. Едва ли има човек в България, който не познава вълната и нейните приложения в бита и домакинството. Плъстенето на вълна е средство за изработване на различни облекла, бижута, аксесоари, играчки и др. Плъстенето е терапия, която действа отпускащо, а самият допир до вълната е успокояващ – нали тя е естествен материал. Чудо е, когато под ръцете ти от снопчетата вълна възниква истинско произведение на изкуството!

Заповядайте на нашата гергьовденска работилничка по плъстене на вълна на 04.05.2019 г. /събота/ от 14:00 часа в китното дворче на Резиденция „Тракийски стан“ в Стария Град на Пловдив.

За събитието сме поканили Мая Тянева, творец – естет и майстор на древната техника. Тя ще ни покаже тънкостите в това изкуство и как от снопчетата вълна може да сътвориш нещо красиво, да му придадеш форма, цвят и да му вдъхнеш живот.
За всеки участник са предвидени заготовки, подходящи за малки и големи – цветни топчета, емотикони, бижута и цветя. За кратките 2 часа с Мая ще научите:
– Какви видове игли за филц има, за какво са предназначени и как се работи с тях.
– Какви подложки се използват.
– Как да апликирате.
– Как да изработите малък плосък детайл, например лист на цвете или дърво.
– Как да изработите малки обемни форми – топчета и фигурка по шаблон.
Ще получите и няколко ценни съвета от нейната лична практика:
– Как да направите идеалното топче.
– Как да създадете многоцветни фигури.
– Как да съчетаете изработените плоски и обемни форми, за да създадете цветя, украшения като брошки, гердани, гривни и др.
– Как най-лесно може да направите малка филцова играчка.
Всеки занаят е свързан с овладяването на изразното средство. Техниките при естествената вълна са две. Едната е позната като сухо плъстене (иглонабиване), където обработката е механична със специални игли. Другата техника е мокро плъстене – с вода и сапун. Главното, с което можем да различим двете техники, е че при мокрото плъстене ние сме художници и като краен резултат получаваме картина. При сухото плъстене се превръщаме в скулптори и създаваме обемни фигури. Често можем да видим произведения, съчетали двете техники – изработен шал с мокро плъстене, върху който са добавени елементи с игли и сухи плъсти.
Подарете си емоция и едно незабравимо преживяване в резиденция „Тракийски Стан“.

Вход за работилничката: /10 лв./ с включени материалите за сухо плъстене.