Мозайка в мозайката

Творческа работилница „ Мозайка в мозайката“

На 05.09.2017г. в Културен Център „Бялата къща“, Старинен Пловдив се проведе творческа работилница „Мозайка в мозайката“ със специалното участие на група полски студенти от град Познан, с техния ръководител – г-жа Александра Михалска .  Александра е живяла и преподавала в България. Вдъхновена от българската култура и творчество започва да води курсове по иконопис и живопис в Полша. На своите студенти споделя впечатления за вечния град Пловдив-център на римската мозайка. Интересът към тази стара техника е огромен от страна на студентите и г-жа Михалска организира културното посещение на Епископската Базилика,  която е най-голямата на Балканския полуостров. Построена е през V-VI век , с около 2000 квадратни метра уникални мозайки и над 70 медальона с изобразени птици – символ на душите на новопокръстените християни. Техниката представи г-н Атанас Камешев, преподавател по стенопис от НХГ „Цанко Лавренов“. Всеки участник ишаше възможност да изработи на място своето индивидуално пано, по определен образец. В работилничката се включиха и пловдивчани, които станаха част от тази човешка мозайка между градовете Познан и Пловдив и така всеки остави своя отпечатък в културния и енергиен обмен между двата града.

Поради големия интерес творческата работилница бе включена в програмата „Празници на стария град“, а мястото отново е „Бялата къща“.

Откриването ще започне в 17:00 часа.

Ако искате да обмените опит с друга култура и да усвоите древната техника, заповядайте  на 21.09.2017 г. на ул. Пълдин,12.

Очакваме ви.